Braun și-a prezentat prognozele despre evoluția economiei românești pentru acest an la reuniunea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.
Sectorul serviciilor va rămâne motorul creșterii PIB, alimentat de creșterile salariale, dar impactul este marginal și în scădere. Creșterea PIB din 2018 a fost impulsionată semnificativ de agricultură și de impozitele indirecte, de unde o fragilitate a tendinței de creștere.
Pe de altă parte, declalajul dintre creșterea salariilor și cea a productivității se ve menține și în acest an, spune economistul șef al BCR. În ultimii 5 ani, creșterea salariului minim a fost de 103%, creșterea de salarii în sectorul public de 93% iar creșterea salariilor din sectorul privat de 59%, în timp ce creșterea productivității a fost de 47%. Pentru 2019 prognozele BCR indică o creștere a salariilor în sectorul privat de 10%, a salariului minim de 12% și cu 17% a salariului din sectorul public, dar productivitatea va câștiga cel mult 3%.
Deteriorarea balanței de plăți va menține presiunea asupra cursului, cu atât mai mult în cazul existenței unor șocuri inflaționiste nefavorabile sau a unei flexibilități scăzute din partea BNR, în privința gestionării dobânzilor. „Ne așteptăm ca o depreciere mai amplă să fie atenuată în mod deliberat de către banca centrală”, a spus Braun.
Influențele exogene asupra inflației se așteaptă să fie, în acest an, similare celor din 2018, susține Horia Braun. Totuși, nivelul prognozat al inflației se situează în apropierea limitei superioare a intervalului țintă, iar primele două luni ale anului au evidențiat riscuri în privința creșterii, cauzate de creșterea prețurilor la alimente, impactul inflaționist al creșterii leului, reversarea parțială a scăderilor prețului petrolului, impactul excesului de cerere asupra prețurilor serviciilor, menținerea la cote ridicate a așteptărilor inflaționiste ale publicului larg. „Inflația nu reprezintă, deocamdată, un motiv pentru care ne așteptăm la dobânzi mult mai mari, dar este foarte fragil acest echilibru în care se află în momentul de față”, a completat reprezentantul BCR.
În plus, indicatorii de încredere indică o continuare a scăderii activității manufacturiere în Europa, dar o reziliență ceva mai bună a sectorului de servicii și a consumului intern din zona euro. O parte din rezultatul slab al sectorului industrial este de natură temporară, previziunile Erste Group indicând o accelerare a creșterii în trimestrele II, III și IV.
Investițiile nu au fost un motor al creșterii economice în ultimii ani, iar ca urmare a climatului de incertitudine, este de așteptat ca apetitul pentru investiții să se atenueze, în special în cazul investitorilor străini. dar și al celor autohtoni. Impulsul lipsă din ultimii ani a fost cel din sectorul construcțiilor.